Kitap Yayımlanmasına Dair Esaslar
Kitap Yayın İlkeleri
Madde 1– “Selçuk Üniversitesi Yayınları”markası altında yayımlanacak eserler, yazar/editör tarafından (Selçuk Üniversitesi Yayınları) adresindeki yayın takipsistemi üzerinden başvurulur. Selçuk Üniversitesi Yayınları Editörü tarafından yapılan ön değerlendirme ile eser uygun görüldüğü taktirde Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü Yönetim Kuruluna sunulur ve uygun görülürse kurulönerisiyle, Üniversite Yayın Komisyonu onayına sunulur. Eserin basılı, çevrimiçi (açık erişim) veya elektronik olarak yayımlanması için nihai karar verilir.
Madde 2– Selçuk Üniversitesi Yayınları,eserin ilgili olduğu bilim alanının genel kullanımına bağlı olarak akademik yazım ve kaynak göstermede APA, Chicago, MLA, COPE, İSNAD vb. uluslararası standartlara ve akademik yazım araçlarıyla uygun kaynak gösterme sisteminin kullanılmasını gerekli görür.
Madde 3– Selçuk Üniversitesi Yayınları, ulusal ve uluslararası yayın etiği ilkelerine bağlıdır ve yayın etiği ihlali içeren çalışmaların yayımlanmaması için gerekli hassasiyeti gösterir. Başvuru için (Selçuk Üniversitesi Yayınları) adresine gönderilen eserlerindeğerlendirmesindeyayın takip sistemi üzerinden iki farklı hakemden görüş istenir. Sistem üzerinden gerçekleşen yayın takip sürecinde“Çift Taraflı Kör Hakemlik Sistemi” kullanılır.
Madde 4– Selçuk Üniversitesi Yayınları, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü kararı ile eserleri satışa sunulabilir veya bilimsel bilginin yayılmasını desteklemek amacıyla çevrimiçi (açık erişim)olarak yayımlanabilir. Eserlerin açık erişim kapsamında yayımlanması Selçuk Üniversitesi Açık Erişim Yönergesine göre icra edilir.
Madde 5– Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında yayınlanan eserlerin, uluslararası alanda görünürlüğünün artmasını sağlama amacıyla, her baskıdaTürkçe ve İngilizce olarak eserin özeti ile yazarların kısa özgeçmişlerini içermesini gerekli görür.
Kitap Başvurusu
Madde 6 – Eserinin yayımlanmasını isteyen üniversite içinden ve dışından eser sahibi öğretim elemanları, uzmanlar ve kamu görevlileriolan yazar adayları Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerinden eser başvurusunda bulunabilirler.
Kitap Başvurularının İncelenmesi
Madde 7 – Başvurusu alınan eserlerin bütün işlem takip aşamaları Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Öncelikle yayın etiği ihlali içerip içermediğinin tespiti amacıyla Selçuk Üniversitesi Yayınları Editörü tarafından benzerlik taramasına tabi tutulur.
Madde 8– Etik ihlal içermeyen eserler, yazım ve kaynak göstermede APA, Chicago, MLA, COPE veya İSNAD gibi uluslararası standartlara uygun bir kaynak gösterme sistemini kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerindengörevlendirilen bir öğretim elemanı tarafından iç değerlendirme yapılır.
Madde 9 – Araştırma ve yayın etiği ile yazım kurallarına uygunluğu açısından incelenen eserler, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü kararı ile Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerindengörevlendirilen biri Üniversite dışından olmak üzere eserin ilgili olduğu bilim alanından en az iki hakemin dış değerlendirmesine sunulur. Yayıma kabul için en az iki hakemin olumlu görüş belirtmesi gerekli görülür. Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu kararı ile Yayın Komisyonu onayına sunulur. Eserleri değerlendiren hakemlere, Bilimsel YayınlarKoordinatörlüğünün belirleyeceği miktarda bir ücret ödenir.
Madde 10 – Yayınlanacak olan eserlerin DOI, ISBN/e-ISBN ve Bandrol işlemleri, Selçuk Üniversitesi Yayınları Yazı İşleri Müdürü tarafından yürütülür.