SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
Madde 1 – Bu yönergenin amacı, Selçuk Üniversitesine bağlı birimlere ait, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünce planlanan, karar verilen eserlerin “Selçuk Üniversitesi Yayınları / SelcukUniversityPress”marka adı ve standartları kapsamında elektronik veya basılı olarak yayınlanması, sunulması, dağıtım ve satışına ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlar.
Kapsam
Madde 2– Bu yönerge, Selçuk Üniversitesi ve bağlı birimlerinde hazırlanan eserlerin ve dergilerin yayımına, satışına ve kullanıma sunulmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3 – Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, 5187 Sayılı Basın Kanunu, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Üniversiteler Yayın Yönetmeliği ile Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Kitaplar Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 – Bu yönergede geçen;
- Rektör: Selçuk Üniversitesi Rektörü’nü,
- Yayın Komisyonu: Selçuk Üniversitesi Yayın Komisyonunu
- Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü: Selçuk Üniversitesi Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünü
- Selçuk Üniversitesi Yayınları İmtiyaz Sahibi: Selçuk Üniversitesi Rektörü’nü,
- Selçuk Üniversitesi Yayınları Yazı İşleri Müdürü: Basın Kanunu gereğince Selçuk Üniversitesi Yayınları’nı temsil etmekve yayın süreçlerini takip etmek üzereBilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü çalışanını,
- Selçuk Üniversitesi Yayınları Baş Editörü: Selçuk üniversitesi yayınları kapsamında yayınlanacak olan eserlerin akademik ve editoryal süreçlerini takip etmek, değerlendirmek ve yayım kararı almak üzere Bilimsel Yayınlar Koordinatörünü,
- Dergi Yayın Kurulu: Her bir hakemli dergi için derginin editoryal süreç yönetiminin yürütüldüğü Fakülte, Enstitü, Merkez, Yüksekokul veya Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu’nun, üyelerinin en az 1/3’inin yurt içi veya dışındaki farklı üniversitelerde görevli öğretim üyelerinden olacak şekilde seçtiği kurulu,
- Dergi Yazı İşleri Müdürü: Birimlerde yayınlanan bilimsel dergilerin sorumlu yazı işleri müdürü olarak Selçuk Üniversitesi Yayınları Yazı İşleri Müdürü’nü,
- Dergi Baş Editörü: Her bir hakemli dergi için derginin editoryal süreç yönetiminden, kalitesinden sorumlu olan ve birim(Fakülte, Enstitü, Merkez, Yüksekokul veya Meslek Yüksekokulu)kurulunun en az iki adayönerisi ile Rektör tarafından iki (2) yıl süre ile görevlendirilen Öğretim elemanını,
- Eser: Ders kitabı, yardımcı ders kitabı, araştırma-inceleme, bildiri, armağan, biyografi, albüm, popüler bilim, sanat, her türlü akademik poster-kitapçık-broşür, çeviri ve tez türündeki kitap vb. yayınları,
- Dergi: Selçuk Üniversitesi Yayınları bünyesinde faaliyet gösteren yıl içinde belirli periyotlarla elektronik olarak yayımlanmakta olan akademik hakemli dergileri,
- Açık Erişim: Araştırmacıları tarafından üretilmiş bilimsel yayınların ve eserlerin tam metinlerine finansal, yasal ve teknik engeller olmaksızın kamuya açık internet aracılığıyla ücretsiz olarak erişebilmelerini,
- Telif Hakkı: Kişinin her türlü fikri mülkiyete haiz ürünleri için hukuken sağlanan hakları,
- Elektronik Yayın: Elektronik ortamda hazırlanıp kullanıma sunulan kitap,dergi, sunu, belge, seminer, video, ses kaydı, animasyon (sesli, sesli-görüntülü araçlar) vb. eğitim-öğretim, bilimsel ve kültür-sanat amaçlı ürünleri,
- Hakem: Yayınevi tarafından basılmak üzere işleme alınan eserlerin akademik olarak alana uygunluğunu denetleyen, bilimsel yenilik ve özgünlüğü hakkında akademik düşüncesini paylaşan, kurum içi ve kurum dışı olarak sürece katılabilen,yayınevi editörü tarafından görevlendirilen en az doktora derecesine sahip olan kişidir.
İkinci Bölüm
Yayın Komisyonu ve Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğüneİlişkin Esaslar
Yayın Komisyonu
Madde 5 – Yayın Komisyonu, Bilimsel Yayınlar Koordinatöründen kendisine iletilen yazı, talep ve yayın kararlarını değerlendirmek suretiyle Selçuk Üniversitesi Yayınlarından aktif bir şekilde bilimsel eserler ve akademik dergiler yayınlamasını sağlar.
Madde 6 – Yayın Komisyonu görevlerini, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü ile koordineli bir şekilde yürütür. Bilimsel Yayınlar Koordinatörü, Yayın Komisyonu toplantılarına bilgi alışverişi amacıyla katılır ancak oylamalara katılmaz.
Madde 7 – Yayın Komisyonu Kararları, ÜniversiteYönetim Kurulu’nun onayı ile kesinleşir.
Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü
Madde 8- Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü, Selçuk Üniversitesi’nin ve birimlerinin basılı ve/veya elektronik olmak üzere“Selçuk Üniversitesi Yayınları” adı altında yayımlanacak olan eser ve dergilerin planlama, başvuru, inceleme, yayınlama, dağıtım, ve satış gibi temel basamakların sevk ve idaresini yürütür.
Madde 9- Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü, gerekli işlemleri tamamlanan eser ve dergilerin yayımlanması amacıyla Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu kararını Üniversite Yayın Komisyonuna iletmek suretiyle nihai yayın kararı alınır.
Üçüncü Bölüm
Akademik Dergilere İlişkin Esaslar
Dergi Yayın ilkeleri
Madde 10– “Selçuk Üniversitesi Yayınları” kapsamındaki dergilerin imtiyaz sahibi Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüdür. Rektörlük adına dergilerin plânlanması, yayın kurallarına uygunluğunun sağlanması, yayımlanması vb. süreçlere dair usul ve esasları Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü yürütür.
Madde 11 – “Selçuk Üniversitesi Yayınları” bünyesinde yayımlanan dergiler, künye/jenerik kısımlarında derginin imtiyaz sahibini, yayıncı bilgisine yer verilir. “SelcukUniversityPress” logosu kapakta, künyede (jenerik) ve makale ilk sayfasında kullanılır.
Madde 12 – “Selçuk Üniversitesi Yayınları” bünyesinde yayımlanan dergiler, yayınlama ve editoryal süreçlerde Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü ile işbirliğiiçerisinde çalışırlar.
Madde 13 – “Selçuk Üniversitesi Yayınları”kapsamındaki dergilerde yayımlamak üzere gönderilen makale, çeviri, eleştiri vb. çalışmalar, öncelikle yayın etiği ihlali içerip içermediğinin tespiti amacıyla benzerlik tarama yazılımları ile taratılır. Etik ihlal içermeyen çalışmalar, derginin kullandığı kaynak gösterme sistemine uygun hazırlanıp hazırlanmadığının tespiti amacıyla Baş Editör tarafından görevlendirilen Alan Editörü veya Editör Yardımcısı tarafından ön incelemesi yapılır. Uygun bulunan çalışmalar, hakem sürecine alınır. Bir dergide herhangi bir yazar yılda sadece bir yayın yapabilir. Bir dergide, o derginin editör ekibinden ve yayın kurulundan birisi yıllık yayınlanan makale sayısının %20’sini geçmeyecek şekilde, kör hakemlik kriterini sağlamak şartıyla yayım yapabilir. Dergi Baş editörü/Yardımcı Editör/Yayın Kurulu, hakemlerin değerlendirmelerini esas alarak başvuruyu sonuçlandırır.
Madde 14 – “Selçuk Üniversitesi Yayınları”kapsamındaki yayımlanan dergilerde“Çift Taraflı Kör Hakemlik Sistemi” uygulanır. Yayıma kabul için en az iki hakemin olumlu görüş belirtmesi gerekli görülür. Gerektiğinde üçüncü hakeme gidilebilir. Hakemlerin farklı üniversitelerden olması ve makale yazarı ile aynı üniversiteden olmaması beklenir. Hakemlerin en az doktora unvanına sahip olması gerekir. Sistem üzerinden kör hakemliği sekteye uğratacak şekilde makale yazarlarının kimliklerine erişme yetkisi verilenler(Alan Editörü, Baş Editör Yardımcısı, Yayın Kurulu üyeleri ve Editör Kurulu üyeleri)dergide hakem olarak görev almamalıdır.
Madde 15– “Selçuk Üniversitesi Yayınları”ndan çıkan dergilerin Baş Editör atanması için ilgili birim kurul kararı (Fakülte Kurulu, Yüksekokul Kurulu, Müdürlük yönetim kurulu vb.) ile iki aday belirlenerek Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğüne başvurulur. Koordinatörlük, iki (2) yıllığına atanmak üzere, Baş Editör önerisini Rektör onayına sunar. Baş Editör değişimleri için aynı süreç takip edilir. Baş Editörler, birim yöneticisi olmayan ve başka bir derginin Baş editörlüğünü yapmayan kişilerden tercih edilir. Baş editörlük görevi verilecek kişilerin bu görevleri bilfiil yerine getirmeleri ilkesi gözetilir. Baş Editör, Dergi Yayın Kurulunu oluşturur, Editör yardımcılarını ve Alan editörlerini belirler.
Madde 16– Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında yayınlanan dergiler elektronik olarak yayımlanırlar. Basılı olarak yayımlananlar, en kısa sürede elektronik yayınageçerler. Dergilerin açık erişim olarak yayımlanması Selçuk Üniversitesi Açık Erişim Yönergesine göre icra edilir.
Madde 17– Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında yayınlanan akademik dergilerde, yayınların uluslararası alanda bilinirliğinin artmasını sağlama amacıyla akademik dergilerde yayımlanan makalelerde Türkçe ve İngilizce özet(öz) içermesini;Türkçe yayınlarda Makale kelime sayısının en az %15’i kadar genişletilmiş İngilizce özet içermesini gerekli görür.
Yeni Dergi Başvurusu
Madde 18 – Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında hakemli dergi yayımlamak isteyen Fakülte, Enstitü, Merkez, Yüksekokul veya Meslek Yüksekokulu vb. birimler, “Dergi Öneri Formu” ile Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğüne başvurmalıdır. Benzer kapsamda (akademik alanda)üniversite bünyesinde başka dergi olmaması, editoryal ekibin belirlenmiş olması,akademik dergi yönetim tecrübesi vb. kriterler eksenindebaşvuru koordinatörlük tarafından değerlendirilip yayın komisyonuna iletilecektir.
Dergi Başvurularının İncelenmesi
Madde 19 – Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında yeni dergi yayınlanması için üniversite birimlerince yapılan başvurular, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü tarafından incelenir ve karara bağlanır. Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu kararı ile Yayın Komisyonu onayına sunulur.
Madde 20 – DergilerinISSN/e-ISSN başvuru/değişiklik işlemleri Selçuk Üniversitesi Yayınları, Yazı İşleri Müdürü tarafından yürütülür.
Dördüncü Bölüm
Eser Yayımlanmasına Dair Esaslar
Eser Yayın İlkeleri
Madde 21– “Selçuk Üniversitesi Yayınları”markası altında yayımlanacak eserler, yazar/editör tarafından (Selçuk Üniversitesi Yayınları) adresindeki yayın takipsistemi üzerinden başvurulur. Selçuk Üniversitesi Yayınları Editörü tarafından yapılan ön değerlendirme ile eser uygun görüldüğü taktirde Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü Yönetim Kuruluna sunulur ve uygun görülürse kurulönerisiyle, Üniversite Yayın Komisyonu onayına sunulur. Eserin basılı, çevrimiçi (açık erişim) veya elektronik olarak yayımlanması için nihai karar verilir.
Madde 22– Selçuk Üniversitesi Yayınları,eserin ilgili olduğu bilim alanının genel kullanımına bağlı olarak akademik yazım ve kaynak göstermede APA, Chicago, MLA, İSNAD vb. uluslararası standartlara ve akademik yazım araçlarıyla uygun kaynak gösterme sisteminin kullanılmasını gerekli görür.
Madde 23– Selçuk Üniversitesi Yayınları, ulusal ve uluslararası yayın etiği ilkelerine bağlıdır ve yayın etiği ihlali içeren çalışmaların yayımlanmaması için gerekli hassasiyeti gösterir. Başvuru için (Selçuk Üniversitesi Yayınları) adresine gönderilen eserlerindeğerlendirmesindeyayın takip sistemi üzerinden iki farklı hakemden görüş istenir. Sistem üzerinden gerçekleşen yayın takip sürecinde“Çift Taraflı Kör Hakemlik Sistemi” kullanılır.
Madde 24– Selçuk Üniversitesi Yayınları, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü kararı ile eserleri satışa sunulabilir veya bilimsel bilginin yayılmasını desteklemek amacıyla çevrimiçi (açık erişim)olarak yayımlanabilir. Eserlerin açık erişim kapsamında yayımlanması Selçuk Üniversitesi Açık Erişim Yönergesine göre icra edilir.
Madde 25– Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında yayınlanan eserlerin, uluslararası alanda görünürlüğünün artmasını sağlama amacıyla, her baskıdaTürkçe ve İngilizce olarak eserin özeti ile yazarların kısa özgeçmişlerini içermesini gerekli görür.
Eser Başvurusu
Madde 26 – Eserinin yayımlanmasını isteyen üniversite içinden ve dışından eser sahibi öğretim elemanları, uzmanlar ve kamu görevlileriolan yazar adayları Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerinden eser başvurusunda bulunabilirler.
Eser Başvurularının İncelenmesi
Madde 27 – Başvurusu alınan eserlerin bütün işlem takip aşamaları Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Öncelikle yayın etiği ihlali içerip içermediğinin tespiti amacıyla Selçuk Üniversitesi Yayınları Editörü tarafından benzerlik taramasına tabi tutulur.
Madde 28– Etik ihlal içermeyen eserler, yazım ve kaynak göstermede APA, Chicago, MLA veya İSNAD gibi uluslararası standartlara uygun bir kaynak gösterme sistemini kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerindengörevlendirilen bir öğretim elemanı tarafından iç değerlendirme yapılır.
Madde 29 – Araştırma ve yayın etiği ile yazım kurallarına uygunluğu açısından incelenen eserler, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü kararı ile Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemi üzerindengörevlendirilen biri Üniversite dışından olmak üzere eserin ilgili olduğu bilim alanından en az iki hakemin dış değerlendirmesine sunulur. Yayıma kabul için en az iki hakemin olumlu görüş belirtmesi gerekli görülür. Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü Yönetim Kurulu kararı ile Yayın Komisyonu onayına sunulur. Eserleri değerlendiren hakemlere, Bilimsel YayınlarKoordinatörlüğünün belirleyeceği miktarda bir ücret ödenir.
Madde 30 – Yayınlanacak olan eserlerin DOI, ISBN/e-ISBN ve Bandrol işlemleri, Selçuk Üniversitesi Yayınları Yazı İşleri Müdürü tarafından yürütülür.
Eser Sözleşmesi İmzalanması ve Telif Hakkının Hesaplanması
Madde 31 – Basılacak kitaplar için yazar ya da çevirmen ile Selçuk Üniversitesi Yayınları İmtiyaz Sahibi adına Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü ile eserlerin baskı ve telif hakkının Selçuk Üniversitesi Yayınlarına devredildiğine, basım işlerinin bu yönetmelik hükümleri gereğince yapılmasının kabul edildiğine ilişkin sözleşme düzenlenir. Mevcut baskıyı kapsayan baskı sayılarının bitmesi halinde eserin aynen ya da değiştirilerek yapılacak sonraki baskıları için ilgili kuruluşlarla yazar ya da çeviriciler arasında bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak yeniden sözleşme yapılması gereklidir. Aksi halde yazar ya da çevirici, eserin sonraki baskılarının tüm haklarına sahiptir.
Madde 32 – Yayınların telif hakkı hesaplamaları, düzeltilmiş̧ kopyalar esas alınarak, “5846 sayılı Telif Hakları Kanununa”, "Üniversiteler Yayın Yönetmeliği" ve "Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik" hükümlerine göre yapılır.Bu hususları Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü belirler.
Madde 33 – Bastırılan eserlerden,yazarlarına kaç adet verileceğine Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü karar verir.
Eserin Fiziksel Nitelikleri
Madde 34 – Selçuk Üniversitesi Yayınları kapsamında yayımlanan eserlerin fiziksel nitelikleri ve eserde belirtilmesi gereken asgari hususlar aşağıda sıralanmıştır, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü bu nitelikleri güncelleyebilir:
- Ön Kapak: Yayınların ön kapağında “Selçuk Üniversitesi Yayınları/SelcukUniversityPress”logosu ile eseri tanıtıcı bilgiler yer alır.
- Arka Kapak: Arka kapakta eseri tanıtıcı bilgiler “Selçuk Üniversitesi Yayınları/SelcukUniversityPress”logosu yer alır.
- İç Kapak (Kitap): İç kapakta yayının Türkçe ve İngilizce başlığı, yazar ve çevirmenin isimleri, ORCID bilgileri,“Selçuk Üniversitesi Yayınları/SelcukUniversityPress”logosu, adresi, eserin yayımlandığı ay ve yıl, basımı yapılmış ise matbaanın adı ve adresi belirtilir.
- İç Kapak (Dergi):Derginin iç kapağında imtiyaz sahibi, dergi editöryal ekibinin ad soyad, kurum ve ORCID bilgileri, derginin yayımlandığı ay ve yıl, “Selçuk Üniversitesi Yayınları/SelcukUniversityPress”logosu ve yayıncı adresi, derginin tarandığı indeksler ve taranmaya dair başlangıç tarihleri, yazı işleri müdürünün ad ve soyadı belirtilir.
- Sırt: Yayının sırtında kalınlık yeterli olduğu takdirde, en üstte üniversite amblemi, yukarıdan aşağıya doğru okunacak biçimde yayının adı ve en altta yayın yılı yer alır.
- Ebat:Yayınlar, 20x28, 16x24 cm veya Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü’nünbelirleyeceği boyutlarda yayımlanır.
Basım Giderleri ve Elde Edilecek Gelirler
Madde 35 – Hangi eserlerin basılacağı Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü tarafından yürütülen yayın takip süreci sonucunda belirlenir. Basım maliyetlerinin hangi birim tarafından karşılanacağı ise ÜniversiteYönetim Kurulunca belirlenir.
Buna göre;
a)Üniversite Yönetim Kurulunca basım giderleri Döner Sermaye Bütçesinden karşılanması uygun görülen eserlerin bütün akademik inceleme ve basım giderleri, her bir eser için Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenecek olan Döner Sermaye İşletmesi Birimince karşılanır. Basımı gerçekleştirilen eserin satışından elde edilen gelir ilgili Döner Sermaye İşletmesi Birimine gelir olarak kaydedilir.
- b) Rektörlük tarafından basılacak olanların ise giderleri bağlı birimlerin bütçe olanakları dahilindeSelçukÜniversitesiRektörlüğü’ncekarşılanır.
- c) Bütçe olanaklarının yetersiz olduğu durumlarda giderlerin bir kısmı veya tamamı yazar/yazarlar ya da destekleyiciler (sponsorlar) tarafından karşılanabilir.
- d) Eserlerin basımının tamamını veya bir kısmını finanse edecek olan destekleyiciler (sponsorlar); ulusal veya uluslararası kamu kurumları, özel kuruluşlar veya STK’lar olabilir. Destek miktarı, süresi ve işleyişine yönelik Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü ile sözleşme metni hazırlanır ve Rektörlükçe onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.
Dağıtım
Madde 36 – Yayımlanan her türlü yayından,
- a) Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğüne bir adet
- b) Selçuk Üniversitesi merkez kütüphanesine 3’er adet,
c)Selçuk Üniversitesi Yayınlarının uluslararası tanınırlığını sağlamak üzere Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğünce karar verilen yurt içi ve yurt dışında mukim kişi ve kuruluşlara birer adet gönderilir,
- d) Diğer gönderimler Üniversiteler Yayın Yönetmeliğin 14. Maddesine uygun olarak yapılır,
Satış
Madde 37 – Eserlerden açık erişim olmayanlar, üniversiteiçinde belirlenen kitap satış̧ yerlerinde veya elektronik ticaret usulünetabi platformlardasatılabilir. SelçukÜniversitesi yayınları, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü onayı ile diğerkişi ya da yayınevleri tarafından satılabilir veya dağıtım şirketleri aracılığıyla yerel veya küresel düzeyde dağıtıma tabi tutulabilir.Bu karar Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile kesinlik kazanır.
Madde 38 –Yönetmeliğin 35. maddesinde ifade edilen ilgili döner sermaye birimi yoksa; Üniversiteler Yayın Yönetmeliği 16. maddesine göre “bünyesinde basım ve yayın işleri ile ilgili döner sermaye işletmesi bulunmayan üniversitelerde satışlardan elde edilen gelir üniversite bütçesinin “çeşitli gelirlerine” kaydedilmek üzere en çok bir ay içinde üniversitemiz Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının hesabına yatırılır.
Maliyet Hesabı ve Eserin Satış Bedeli
Madde 39 – Eserin maliyeti telif hakkı, akademik inceleme,editörlük,yabancı dil editörü,hakem,dizgi-tasarım-mizanpaj ücretleri ilekâğıt, baskı, cilt, navlun, dağıtım vb. masraflardan oluşur. Bulunan toplam miktarın baskı adedine bölünmesi ile bir eserin maliyeti bulunmuş olur.
Madde 40 – Eserlerin satış bedeli, Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü tarafından Üniversite Yönetim Kuruluna teklif edilerek belirlenir. Satış bedeli belirlenirken döner sermaye işlemleri açısından; 18 Haziran 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”in “Fiyatların Tespiti” başlıklı 7. maddesi dikkate alınır.
Madde 41 – Eserlerin satış bedeli üzerinden en az %20 indirimli olarak öğrencilere satışına Üniversite Yayın Komisyonu karar verebilir.
Madde 42 – Basımı üzerinden 5 yıl geçtiği halde satışı yapılamamış eserlerin uygun görülecek bir indirimle satışını veya ücretsiz olarak dağıtımınıÜniversite Yayın komisyonundan alınacakbir kararla Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğüyürütür.
Diğer Esaslar
Madde 43– Bu yönerge kurallarına uygun olarak yayımlanmayan eserlerin ve dergilerin üzerine “Selçuk Üniversitesi Yayınları” ifadesi yazılamaz ve “Selçuk Üniversitesi Logosu” kullanılamaz.
Madde 44 – Elektronik ortamda Selçuk Üniversitesi Yayınları adresinde yer alan yayın takip sistemiüzerinden gerçekleşen yayın süreçleri ve bunlara ait her türlü yazışmalar(başvuru, form, iç değerlendirme, dış değerlendirme, onaylar,belge, rapor, vb.) basılı ortamdaki belgelerin yerine geçer. Bu işlemlerde ıslak imzaşartı aranmaz. Gerektiğinde ekran görüntüsü veya çıktısı kullanılabilir.
Madde 45 – Yayınevi tarafından yayımlanan eser ve dergilerde bilimsel ve etik açıdan, Üniversite tüzel kişiliği açısından hukuka aykırılığın ortaya çıkması durumunda, basılı veya elektronik ürünün derhal toplanması ve imha edilmesi yoluna gidilir. Böyle bir durumda Üniversite’nin karşılaşacağı her türlü maddî ve manevî kayıptan eserin yazar/yazarları sorumludur.
Madde 46 – Üniversiteler Yayın Yönetmeliği 15. Maddesine göre, Selçuk Üniversitesi Yayınları kendi olanakları ölçüsünce eserlerin basımında Selçuk Üniversitesi Basımevini (Matbaa) kullanır. Basımevi tercihinde maliyet, hızlılık ve verimlilik esas alınır.
Madde 47 – Yönerge ekleri ihtiyaç halinde ilgili kurul tarafından değiştirilebilir ve/veya yeni ek ilave edilebilir.
Madde 48 – Bu yönergenin kabulünden önce üniversite birimleri tarafından basılan eserler, ilgili yönerge çerçevesinde Selçuk Üniversitesi Yayınları markasıyla tekrar basılabilir.
Dördüncü Bölüm
Çeşitli ve Son Hükümler
Sorumluluk
Madde 49– Yayımlanacak eserlerin bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazar(lar)a aittir.
Madde 50 – Bu Yönerge kapsamında düzenlenen her türlü yayının hukukî ve cezaî sorumluluğu eser sahibine (yazar/editör) aittir.
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Hususlar
Madde 51– Bu yönetmelikte hükmü bulunmayan konularda 2547 sayılı yükseköğretı̇myasasına göredüzenlenen “Üniversiteler Yayın Yönetmeliği” ve “Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik” hükümleri geçerlidir.
Yürürlük
Madde 52– Bu yönerge, Selçuk Üniversitesi Senatosu’nun 01.08.2023 tarihli ve 2023-94 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Yürütme
Madde 53 – Bu yönerge hükümlerini, Selçuk Üniversitesi Rektörü yürütür.